E-ticaret İçin Şirket Kurmak Zorunlu Mu?
E-ticaret Yapmak İstiyorum, E-ticarete Nasıl Başlanır?
İnternet üzerinden ürün satmak isteyen ve bu alanda hiç tecrübesi olmayan birinin ilk önce satmak istediği ürüne karar vermesi gerekiyor. Kişi, kendi ürettiği bir ürünü satabilir ya da anlaştığı bir tedarikçiden aldığı bir ürünü satarak ticaret yapabilir. Satılacak ürüne karar vermeden önce iyi bir piyasa araştırması yapılmalı, tüketici eğilimleri analiz edilmeli, maliyet ve kâr hedefine karar verilmelidir.
Fiziksel bir lokasyona sahip işletme sahibi olmak yüksek maliyet gerektirdiğinden bu maliyet çoğunlukla kendiliğinden belli başlı analizlere verilen önemi artırır. E-ticaret yapmak ise görece daha düşük maliyet gerektirdiğinden üzerinde düşünülmesi gereken bazı konuların gözden kaçmasına sebebiyet verebilir. E-ticaretin de bir yatırım olduğunu ve kârınızı maksimize edebilmek için A’dan Z’ye analiz yapmanız gerektiği unutulmamalıdır.
E-ticaret İçin Şirket Kurmak Zorunlu Mu?
Satılacak ürüne karar verdikten sonra satış yapılacak kanalı oluştururken önünüzde iki seçenek bulunuyor: (1) Birinci seçenekte satmak istenilen ürüne ve sağlayacağı gelir hacmine bağlı olarak vergi mükellefi olmadan yani bir “işyeri açmaksızın” satış yapma durumu bulunuyor. Kısacası e-ticaret yapmak için şirket kurmak zorunlu değil ancak bu durumda satış yapılacak ürün ve elde edilecek gelir ile ilgili bazı sınırlamalar bulunmaktadır. (2) İkinci seçenekte ise kendisi bir “Şahıs Firması” ya da çok ortaklı bir sermaye şirketi kurabilir ve işletmesini ticareti faaliyete başlatabilir.
İşyeri Açmaksızın Şirket Kurmadan E-ticaret Nasıl Yapılır?
Kişi işyeri açmak ve açılış maliyetine kaynak yatırmak istemiyorsa işyeri açmaksızın internet üzerinden satış yapmaya imkan sağlayan ve evde üretilen ürünlerin internetten satışı kapsamında getirilmiş olan esnaf vergi muafiyeti avantajından yararlanabilir. Bu seçenekte işyeri açılmadığı için vergi levhası olmayacak ve belli sınırlar dahilinde gelir vergisine tabi olmadan satış yapabilir. Ancak bu noktada yasal düzenleme ile getirilmiş “belli sınırlar” konusuna dikkat etmek gerekiyor.
Bu yöntemin getirdiği sınırlar genel olarak satışı yapabilecek ürün çeşidini, üretim yöntemini ve satış ile elde edilecek gelir miktarını ilgilendiriyor. Bunun yerine evde kendi ürettiği ürünlerin satışını belli sınırlar çerçevesinde yapmak mümkündür. Bu sınırlar:
(2) Bu muaflıktan faydalanılabilmesi için;
a) İmal edilen ürünlerin, 193 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında olması,
b) Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve aletlerin kullanılmaması,
c) Dışarıdan işçi çalıştırılmaması,
ç) Ürünlerin işyeri açmaksızın satılması,
d) Ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılmaması,
e) Ürünlerin, ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri kermes, festival ve panayırlarda satılmaması,
f) Ticarî, ziraî veya meslekî kazancı dolayısı ile gerçek usulde gelir vergisine tâbi olunmaması,
g) Faaliyetin, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapılmaması gerekmektedir.
İlgili düzenlemeye göre esnaf vergi muafiyetinden faydalanabilmeniz için aynı zamanda “yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarının ilgili yıl içinde geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması” gerekiyor. Ayrıca ilgili yasal düzenlemede belirtilen ürün çeşitlerinden birden fazla ürün çeşidini evde üretip internet üzerinden satış yapan üreticiler için bu tutarın hesaplanması her ürün için ayrı ayrı yapılmıyor. Bu durumda asgari ücretin yıllık brüt tutarını geçmemesi gereken miktar tüm ürün çeşitleri toplamından elde edilen toplam kazanç olarak ele alınıyor. Bu tutar sınırının geçilmesi halinde ise esnaf muafiyeti kaybediliyor ve izleyen takvim yılı başından itibaren gelir vergisi mükellefi kapsamına giriliyor. Vergi mükellefi olmadan yapılan satışlarda herhangi bir vergi sorumluluğunun ihlal edilmesinin ağır vergi cezaları ile cezalandırıldığını ve vergi sorumluluğunun öneminin bilinmesi gerekir.